hedersutnämning

jag utnämner härmed mej själv till världens sämsta coloc.
sen jag kom hit har jag inte gjort annat än vara till besvär och att förstöra saker.
det började med en stege som jag inte hade, det fortsatte med tvättmaskiner, grötslevar, elräkningar, ljuslyktor, tandvärk, toalettstolar, katter, telefoner, duschdraperier och brevlådor. men nu har jag nog ändå tagit priset.

kom hem idag efter en snabb sväng på part-dieu. skulle laga lunch. soppa. grejade lite. plockade ner saker från mitt skåp. det puttrar i grytan. sätter igång att skära svamp när ett tu tre jag får ett helt skåp i huvet. har världens bula och en massa salt i hårbotten. amar sliter fortfarande i köket. jag är förvisad till mitt rum. det är olja, ris och pasta över hela köket. plus en del glassplitter. och ännu mer olja. han och rachel bråkade förut. han blev rätt irriterad över det som hände. och gissa vad. det gick ut över henne. därför skickade hon in mej på mitt rum. utan lunch.

man i blå turban

fredag. och det var helg igen. under veckan har många spännande saker hänt. har varit och röntgat huvet i en konstig roterande maskin. var inte oroliga. de hittade inget. solat mycket. läst mycket. varit på songs&lyrics. dragit ut två tänder hos en spattig tandläkare. och en tändläkar-gonnabe. kylde mina ömma avgrunder i munnen med frusen spenat. vitaminerna gick nog rätt in i blodomloppet för efter ngn timme var jag som ny igen. lite blodsmak i munnen bara.

det var igår det. idag har jag skrivit och skrivit på min redaction om l'enfant de sable. och jag är klar. men inte nöjd. alls. ska jobba vidare på den imorgon. fick en impuls av att mitt hår nog var otillåtet slitet och gick upp på platån och klippte mej. ingen har hittills lagt märke till det. som vanligt. men jag är nöjd. det känns mycket fräschare. och sånt blir man glad av. köpte en hårinpackning och fick ett läppglans. käckt.
 
imorse vaknade jag väldans tidigt. det är nog penicilinet som släpper. smyger upp för att inte väcka de andra. men skrämmer slag på katten som hoppar ner från en hylla och tar med sej en tavla och en ljuslykta som går i tusen och en bitar. sopar glas och rachel kommer ner och tar över. bra jobbat emma.

kvällen verkar bli mer än lovligt sorglig. de andra ser på film. tänkte jag skulle bli klar med rédactionen. så jag gick inte dit. ska nog ta och se på lite tv. lyssna på coldplay. och sova tidigt. det är ju inte heller fel. om det inte var för det att det är vad jag sysslat med den här veckan. jaja. imorrn är det fest.


[youknowthatIloveyou] 

le temps qui passe

               image50                                                  

går och lägger mej för ofta. det blir kväll. och jag blir förvånad. idag har dagen varit ovanligt kort. på grund av ett utomordentligt sent uppvaknande. men ändå. är det här mitt liv som passerar. svar positivt.

det talas mycket om edith piaf för tillfället. därför lyssnar jag om och om igen på la vie en rose. underbar. den ÄR livet här. för mej. ska ta och se filmen snart. den sägs vara bra.

har underhållit mina fräknar vid amfi-teatern. härligt. blev sugen på att gå in på det gallo-romains:ska muséet. igen. trots att jag höll på att förgås av leda sist. det är språkhistorian som spökar. kunskap är farligt. man vill ha mer.

quand il me prend dans ses bras, il me parle tout bas, je vois la vie en rose


en plats som den här

image49ska jag gå upp tidigare. lovade jag mej själv under ett svagt ögonblick under bevittnandet av en helt enastående soluppgång. en stor röd sol över lyon. vackert. på en plats som den här. klockan var sex - riktig vintertid - när jag tvingades upp i morse. hade en tenta att skriva. en tenta som jag osedvanligt dåligt förbered till. förklaring.

söndagen var inte på min sida. överhuvudtaget. hade slutspurten kvar på francophonin. utan ngn motivation. flummade runt. tvättade. städade. fick tiden att gå. lyckades få en massa tvätt att fastna mellan trumman och själva maskinen. slet i ngn timme med att få ut det. lyckades inte. slet med genomblöt tvätt och torkade golv. bröt av en slev. rev mitt hår. vad ska man säga. 

vid  fyra gav jag mej fan på att jag nog skulle ta och plugga lite ändå. då upptäcker jag. till min fasa. när jag läser instruktionerna till provet. öh ska man det? att det inte handlar om två prov utan ett. ett lätt. läs de här sextio frågorna. lär dej svaren o så får du svara på 13 av dem på provet. jättelätt. om jag hade kommit på det lite tidigare. oh, la honte. om alla vindar blåser mitt håll idag - de borde ju vända ngn gång - med lite tur och en del kvalificerade skönskrivningar så kanske jag klarade mej. cross your fingers.

farmor ringde mej igår och nådde min telefonsvarare. hon trodde jag hade svarat i egen hög person. jag lät förkyld tyckte hon. ändra mitt meddelande kanske. de ringde på nytt i dag med större framgång. fick höra farfars ljuva stämma och förklara mysteriet bakom min tandvärk. dessutom informerades jag om hur billigt det (fortfarande) är i årjäng. check. mest troligt världens sötaste.

dagen idag har jag ägnat åt en översättning. som jag skickat till anders. blev lite nöjd. roade mej att läsa om boken jag ska hämta imorgon på jean macé. så nu blev ja jättesugen på att läsa den. bra. såg på höök igen. imorgon kommer fortsättningen. spännande. kommer snart få fyrkantiga ögon. for sure.  -[]-[] - ska snart jobba vidare på det. men hos maria. poupée russe. tonight. only for you. il faut que je m'en aille.

leende guldbruna ögon

just dina guldbruna ögon - har jag förälskat mej i....

kan inte sluta sjunga. det är skrämmande. dansbanden tar över världen. kan ju avslöja att jag kollat på de två första avsnitten av serien med samma namn. och kommer inom en snar framtid se den sista och avslutande delen. och förmodligen oxå bakom-filmen-filmen.  

dagen har förflutit skrämmande snabbt. som vanligt. har läst om louisiane, nouvelle-angleterre och diverse annat som har med francophonie att göra. dessutom har jag avklarat en redaction om l'amant. härligt. slet med stavningskontroll. också som vanligt. bad amar om att få låna hans franska dator. som då borde ha franskt stavningsprogram. men icke då. lyckades dock tillslut hitta ett alldeles utmärkt program på internet som jag i framtiden kommer använda flitigt. nice.

hotel rwanda var just så där bra som jag hade trott. så det rekomenderas varmt till alla som vi se ngt bra. och tänkvärt.

var på monoprix för att få lite luftombyte, hihi. fasen var det är rått och kallt och regnigt utanför min lägenhet. köpte en massa nödvändigheter som diskmedel och choklad. ny favorit. allvarligt beroendeframkallande. praliné rocher.

amar var här och vände. åkte till rachel. skönt o va ensam ett tag faktiskt. han berättade att han köpt en ny toalettsits - eftersom jag förstört den gamla under min svimningsattack. ooops. pinsamt. men han tyckte inte jag skulle oroa mej för det för att den var redan lite trasig. jag kunde kanske ha sagt nåt dock. tycker jag. tänkte inte på det.

pratade med mor som hade varit på ikea med madde. det är ingen lätt uppgift. tolv timmar tog det. bra gjort.

...så blå kan de aldrig mer bli

le trip d'étudier

en alldeles utomordentligt tråkig dag. men jag mår bättre. och det är jag tacksam för. svullnaden är inte borta men ändå. har inte lika ont. sov som ett barn inatt. har läst och gjort anteckningar så mina händer är värker. om belgien (som är ett land madde) och schweiz och just nu om les pays des l'océan indien. det senare var mycket roligare. för mycket om organisationer och om deras funktioner i belgien. är aldrig kul.

gjorde en utflykt på platån. postade ett vykort och köpte en baugette till min grönsakssoppa. mums. vid tvåtiden blev jag alldeles jättetrött och var tvungen att vila lite. helt bra är jag inte. såg därför två avsnitt av höök. kunde inte låta bli det andra när jag hade sett det första. kunde jag kanske ha listat ut.

kvällen ska jag fortsätt som jag börjat. ska läsa klart. nu om louisaine. och sen ska jag läsa lite i min bok. måste läsa om en del avsnitt. sen ska jag sova. spännande fortsättning på en spännande dag. jag kurerar mej. roligare än så här blir det inte. fick just ett sms om att se hotel rwanda hos joel. och det vill jag ju. men jag som hade så bra planer. ah - kan inte hjälpas. il faut que je m'en aille. det ska regna på korsika hör jag nu. åk inte dit.

svaghet som lämnar kroppen

dagen har varit minst sagt händelserik. började med en nära-svimnings-upplevelse. inge kul. alls. så jag pallrade mej till akuten på närmaste sjukhus. där informerade de mej om att de inte hade ngn tandläkare i huset men att jag kunde sitta ner ändå. efter cirkus en och en halvtimme kom jag ut med ett recept på värktabletter och ett råd om att lägga is på svullnaden. tack. inte heller kunde man berätta för mej vart det faktiskt fanns en tandläkare. den första doktorn, som bara var student, var hur gullig som helst och ville verkligen hjälpa mej. han föreslog att jag skulle prata med receptionen. där visste de inte heller ngn tandläkare på croix rousse. när jag i desperation sa att det inte spelar ngn roll vart den ligger bara jag får hjälp kom de upp med ett förslag som gick hem. hôtel dieu.

tog en sväng förbi monoprix och köpte häägen-daaz och munskölj. tröst och lindring. amar var hemma för första gången på en evighet. beklagade mej för honom och fick hjälp och dessutom skjuts till sjukhuset. där var de jättetrevliga och jättesnabba. i alla fall min tandläkare. kom in direkt och fick längsta listan på medikament. dessutom en tid för röntgen och en tid för eventuell utryckning av tandurslingen. dagens hjälte i mina ögon.

är fascinerad över hur billigt det var med ett doktorsbesök. sex euro. fast jag betalade ju två gånger eftersom jag gick till fel ställe. smällar man får ta som utlänning.

jag är vid betydligt bättre mod nu på kvällskvisten. var rätt uppgiven många gånger idag. när jag gick runt i regnet och kylan med min hamsterkind och mina påsar under ögonen. nu när jag drogat ner min kropp med antibiotika och hägen-daaz känns det mycket bättre. kommer nog klara av att sova bra i natt. dvs om amar och yamel och deras väninna kommer ge sej i tid i kväll. de har dragit i gång ngn slags fest. spelar grymt dålig musik, I like to move it, move it. pratar högt. ska köra in hörlurarna i öronen och kolla på hästmannen. ciao.

besoin d'un peu de suède

une dent de sagesse. att en sådan kan göra så ont. lider här i främmande land. allt blir mycket värre bara för att jag inte är i sverige. hur ska jag göra om jag måste gå till tandläkaren. hur går det till. vred o vände på mej hela natten och nu är mitt ansikte tämligen oformligt. gick till apoteket och blev dumförklarad. fick en salva iaf. hoppas den hjälper. knarkar värktabletter och svenskt bröd. kan tugga det på andra sidan munnen.

kom på att jag kanske borde ge språkhistorian en chans i alla fall. men det blir väldigt stressigt. vore nice med två poäng till dock. francophonin går väl framåt men jag är inte direkt inspirerad. tänker på vad som kan hända om min tand inte lugnar sej. läste skräckexempel med bakterier och hjärtfel på internet. ynk ynk.

det snöar vidare här på sydliga breddgrader. galet. i ren protest går jag inte ut. förutom för att köpa salva. min coloc är försvunnen. har inte sett honom på flera dagar, plus att jag själv inte var här under hela tiden ingela var i stan. jag vill veta om det går att ringa gratis till sverige. ja vill ringa mamma. ska nog sms:a honom o höra. har väntat länge nog nu. puh. jag är jättetrött. det är jobbigt o vara inflammerad.

roar mej med att kolla på svt på webben. så man får så där lite lagom hemlängtan. blä vad jag hatar att vara sjuk. har ingen ork. läser hellre gp och artiklar om bladerunner på internet än att plugga. être malade, c'est la merde.

le défit


utmanad av emmelina. ska avslöja egenheter. sextalet.

- I v norrland. renar. plupp. norrsken. fjäll. frihet. luft. ödslighet. det vilda. otämjda. skotrar. och bjärvar. what is there not to love. erkänner dock villigt att jag är grymt dålig på att köra skoter. fråga carro. och att jag inte sett ngt norrsken. än. 

- jag har gått på yoga i flertalet år. men är stel som en pinne. eller ett vig som ett kassaskåp. som pappa brukade säga. pinsamt. men så ligger det till. de överrörliga yoga-tanterna skrattar rått i omklädningsrummet. "tänk hur stel hon ska vara när hon kommer upp i vår ålder". hahaha. 

- tycker att havregrynsgröt är bland det godaste man kan äta. på riktigt.

- har gröna ögon. är vänsterhänt. lång och vegetarian. och värdelös på att ljuga. allmänt konstig alltså.

- när jag var liten hade jag en fix idé om att inte äta godis. utan spara det jag fick. i en jätteburk. så att alla kunde se hur duktig jag var som inte åt upp det. övertalades dock till en plundring. tror min syster var inblandad i detta. och nån mer. slut tog det iaf. fort. så var min trofé försvunnen.

- vart jag mej i världen vänder bor jag alltid på en kulle. har alltid uppförsbacke hem. det är min lott här i livet.


touriste - mais oui, pourquoi pas


torsdag.


stressade genom eftermiddagen. franska för invandrare. hämtade buss-biljetter. hämtade en bok jag bestämde mej för att inte läsa. hämtade ingela. tjugo minuter för sent. åkte till campanile och lämnade väskan. for hem till mej och käkade indiskt. gott. men inte så varmt. gick till "min" thé-salong. träffade maria, vitali och britta. det dracks thé och röktes vattenpipa. spännande. vi bestämde oss för att utnyttja den andra sängen som fanns i dubbelrummet på hotellet. mycket lyxigt. sov sött.

fredag.

bestämde oss för att gå på konsert. men jag hade fattat fel och konserten var inte där jag trodde. snopet. tog en sväng i parken och käkade crêpes. och kollade på en liten mås. och en massa andra djur. tigrar. var i orangeriet och kollade på konstiga växter. luktade på magnolian och strövade runt. bestämde med de andra, maria och vitali att vi skulle på muséeum. lumière. jag gillar det skarpt och ja tror de andra oxå var belåtna. därefter tog vi oss till bellecour och till pasta pino. drack rosé och käkade pizza. nice. därefter mötte vi sofie och joel på terreaux. drack vatten på leffes. sebastien kom oxå en sväng. sen for vi hem o sussade.

lördag.

skulle bara ha en sjal och kom ifrån hm med en nota på 2400:-. av misstag måste jag påpeka. handlade en hel del saker. en bikini. en tröja och lite av varje så där. killen slet med mitt kort som han inte fick att funka. tillslut betalade jag kontant. när jag kom hem upptäckte jag dock att pengarna dragits tre gånger. plus att jag betalade kontant. härligt. hoppas de inser sitt misstag. snart. ovetandes om detta gick vi till parken med en matsäck från carrefour. smaskens. bestämde oss för ett besök på musée de beaux-arts. det var trevligt. men vi orkade inte med hela. inte ens halva. gick hem till mej och hämtade kläder och diverse. gick på libanesisk restaurang. jättegott var det. drack medelhavsvin. och grät så restaurangägaren blev orolig. eftersom det var vitalis sista kväll tog vi oss till the smoking dog där de andra hade druckit ordentligt med öl. det var tydligen st patricks day. och det måste ju firas i frankrike. sa hej och hej då och åkte hem till part-dieu. åt choklad och drack nescafé. mums.

söndag.

stora planer för dagen. parc de lacroix laval. åkte dock mot en annan park med en sjö. men kom inte så långt när det visade sej att bussen bara gick under sommarhalvåret. tant pis. beslutade oss därför att följa den ursprungliga planen. kom fram vid ett. nästa tåg skulle gå vid tre. då gav vi upp. det var inte meningen att vi skulle dit. tog oss istället till amfiteatern på fourvière. solen sken och det  var härligt. picknickade och solade. fick en konsert av en kör från balkan. vackert. slumrade till i solen. tills den gick i moln. tog oss ner för kullen och fikade på ett litet fik vid metron. då kom regnet. trotsade det dock och gick och kollade på väggmålningarna på croix rousse. snurrade runt i asiatiska aff'ärer i vieux lyon i väntan på att restaurangerna skulle öppna. käkade traditionellt lyonnais-iskt. quenelle för ingela och löksoppa och chèvre till mej. åkte hem till choklad, kaffe och en dålig, dubbad amerikansk serie. härligt.

måndag.

shopping. part-dieu. det var riktigt skoj. hittade båda en massa saker. toppar, skärp, kjolar, vårjacka, skor, disk (min översättning på vaiselle). var jättenöjd. käkade sallad. och drack kaffe. orkade till fyra då vi stupade i säng på hotellet. skulle bara vila lite men det blev ett par timmar. det packades resväskor. kom från hotellet vid sju och åkte vår favoritbuss. ettan. till hotell de ville. hem till mej en sväng för att hämta saker som vantar och mössa. som skulle hem till sverige igen. på ngt underligt sätt var vi inte på pasta pino förrän vid nio. vart tog tiden vägen. var sjukt hungriga. och med lite tid och god vilja fick vi i oss jätteportionerna. men åkte heller inte därifrån förrän vid elva. galet. hemma strax innan tolv. sjukt trötta. men då hade vi ju bestämt att vi skulle äta chokladtårta. så det gjorde vi. eller mest jag. sen mådde jag pyton.

tisdag.

uppe med tuppen. sju. typ. käkade frukost och upptäckte nåt galet. det snöade. här skickar jag hem mina vantar i tron om att det är vår i lyon. så faller snö. skickade iväg ingela på flygbussen. saknar henne redan. det var helt underbart o ha henne här. hon betyder en massa för mej. ska plugga francophonie. det är förresten franska språkets dag idag. har jag läst i gp. det är härligt att sitta inne och uggla när det är kallt och ruggigt ute. har blivit utmanad av emmelina. jag antar utmaningen. men jag återkommer.

j'espère, donc je suis

picknick i parken. halva boken avklarad. promenad i solen. stryketräning. nära till tårar. var är mina muskler. kan de bara försvinna sådär. gröt. comme d'hab. vinkväll med sång. chez maria. nehjib sjöng för full hals. comme d'hab. joel var inte dålig han heller. men trött. snart ska han och nils gå ner på halvtid. tack o lov. vin. mat. och potatisbollar i stekpanna. pourquoi pas. maria far till svedala i morgon bitti. ingela kommer hit från samma ställe. längtar. sthlm live väntar. och man kan tydligen inte spela knockin' on heavens door för mej. ca va pas. over and out.

demain est un autre jour


började min dag med att flitigt läsa francophonie. och lyssna på amadou et mariam. grym musik som lämpar sig mycket bra för ämnet. francophones. tack emmelina. je t'aime jusqu'à la mort. gjorde ordlistor och var allmänt ambitiös. fick ett ryck o städade mitt rum. möblerade om. käkade för tredje dagen i rad min kikärtsgryta. men nu är det slut. tack o lov.

en ny lektion. franska för invandrare. subjonctif. med florence. gillar henne verkligen. hon är grym på att förklara. fick skriva en text som hon rättade och jag fick öva på att konstruera korrekta meningar. bra bra. mycket nöjd.

trots att jag reserverat l'amant stod den i hyllan. på biblioteket. fattar ingenting. varför skulle jag reservera den. nöjd över att ha hittat den iaf. verkar nice. imorgon blir det den, jag och en picknick-korg i parc de la tête d'or. comme elle est belle la vie.

hem igen och mer francophonie. amar kom hem och vi började prata lite. frågade om han visste vart jag kunde laga min klocka. sen lyckades vi laga den iaf. och pratade tills mörkret föll. killen har tränat kampsport med interpol. talade med mej om franska tjejers utseendefixering. om livet. kärleken. sport. och lite till. sympa.

missade min simning dock. tråkigt. hade sett fram emot det. men jag pratade iaf franska. och det är jag nöjd över. käkade och sms:ade maria. hade hört ryktas om att det var quiz. men jag var inte helt säker. det var det och jag vandrade ner för kullen och mot stadens andra kulle. the smoking dog.  de hade fått ett toppenbord. vitali, maria, maria och sofie. lite senare droppade joel och sebastien in. 16 poäng. en femteplats. comme ci comme ca. det köptes kebab och croque monsieur på hemvägen. joel sprang hem till sin dinde. hihi.

på kvällen blev det kväll. jag är inte förvånad. bonne nuit. hela världen.

if you become lost, make wherever you are look like home

det första amar frågade mej när han träffade mej vid lunch var: fatigué. trött alltså. kände mej inte så trött men när jag såg mej i spegeln. härjad. helgen tar ut sin rätt.

softade runt. översatte en text. tvättade lite kläder. med bättre framgång den här gången. bokade brysselbiljetter. kommer jag verkligen fara dit. härligt. pratade med timmyskype. efter en massa fnulande med mic och annat. smart grej det där. när det funkar. käkade min kikärtsröra från igår. bra med rester. gick till monoprix för att spendera en förmögenhet på mat och ansiktsvård. mös i solen. det är så det spritter i kroppen. solen skiner, fåglarna kvittrar, blommorna har slagit ut i parken.

var nämligen där för ett varv idag. kändes som om jag inte rört på mej på en evighet. vilket inte är så långt ifrån sanningen. tog iaf trappan. fast långsamt. inspirerad av lena. vars barns barnbok jag snott dagens titel ifrån. liten parentes. hon bloggar flitigt om hur flitigt hon tränar. avis. maria vill ha med mej på afrikansk dans på universitetet. pourqoui pas?

var på ikea för att känna mej som hemma. hade ett stort behov av ett påslakanset. det är sant. passade på att köpa på mej ett knippe saxar. sjuttontusen burkar. en stor handduk. för att matcha den lilla. och ett durkslag. emmas bästa vän.

har funderat över det här med påslakan för jättetäcken. jättetäcken är säkert jättebra att ha om man är två och vill dela täcke men inte slåss om det. vilket brukar ha till följd att ngn fryser en massa. och inte är så glad på morgonen. dessutom är det mysigt att rulla in sej i om man är själv. visst. toppen. men fatta vad sjukt svårt det är att få i täcket på ett tillfredsställande sätt i påslakanet. impossible. saker blir inte bättre om man står hukande på ett loft. det blir knövel hur man än drar, skakar och justerar. det är ett hårt liv.

kände att vin, ost och baugette inte var vad min kropp behövde denna afton. sömn är vad som krävs. bonne nuit.

fear no darkness

image45 inget möd. däremot hemma-hos-fest. rue hénon. pga. vitali-idon'tspeakfrench-ivan kommunicerades det flitigt på engelska. sebastiens talförhet steg med promillehalten. det blev en liten med kärnfull grupp som samlades i croix-rousse främsta salonger. maria och jag följde spänt det som fått sverige att stanna. melodifestivalen. ola och grabbarna tog hem det. nice. guillaume dök upp med sin svenska väninna, madeleine. det slog oss att det i rummet, i lyon, frankrike, satt fyra svenskar från samma lilla stad. karlstad. bruden hade dessutom släkt i långserud. galet. what are the odds? kvällen började inte lida mot sitt slut förrän vid fem, halv sex. efter tortellini och det att en förgrymmad och yrvaken pierig stapplat in och bett oss sänka musiken. desolée

hade mitt första break-down sen jag kom. det var väl bara en tidsfråga. men fan att det skulle ske på en fest. tack så hemskt mycket för att ni är så underbara. det betyder en massa. har tänkt mycket idag. överväldigats av en sån tacksamhetskänsla. jag har det så bra, jag är så priviligerad. trivs så bra. inget kändes omöjligt. allt blir bra. önskar bara att pappa kunde vara en del av det. han fattas mej så det skär i bröstet. tu me manques.

har faktiskt varit riktigt produktiv i allt det här. vaknade väl inte överdrivet tidigt av förklarliga skäl. åt brunch vid tolv och kollade på hos jihde. sökte tre jobb. alla i strömstad. kollade på biljetter till bryssel. inget bokat men. tvättade men misslyckades. hjälp madde. lagade riktigt middag. det händer inte ofta. kan meddela att piment fort är fort. har tapetserat flitigt. tog en lång dusch. hårimpackning. skippade rugbyn. har riktigt njutit av att vara ledig. ska fortsätta med det ikväll. kladdkaksbak. hos maria. köksfascisten. the viking. vart annars. over and out.

i know where i stand when the sun is setting

nu har jag och proust gått skilda vägar. hur just skickat in mitt mästerverk. fast det är att ta i. mycket. har suttit hela dagen och filat på texten och nu är det i alla fall klart. problemet kom egentligen först när jag skulle försöka mej på att hitta ett rättstavningsprogram. det var inte så lätt som jag hade trott. lyckades inte ladda ner ngt. det första internet-cafét jag var på, som är SÅ bra enligt amar, hade inte word. vad är det. det andra cafét hittade jag inte. det tredje var jag tvungen att byta dator ett par gånger innan jag fick ett fungerande rättstavningsprogram. utan grammatikdel. segt. så det som skulle vara ett mästerverk är inte riktigt fullbordat. tråkigt.

på min rundvandring, på tom mage, gjorde jag dock ngra fynd. jims vintage. une casquet - alltså ett headset. en baugette med valnötter. och ett äpple. missade dock rugbyn som jag var inbjuden till. synd. men jag blev i alla fall klar.

igår var det ju då pizza-bak och film. hemmakväll. väldigt trevligt. maria hade ett jättebra pizza-degsrecept. som vi inte hittade. och alla andra verkade innehålla smör och mjölk. vad är det. det blev i stället en ihopslängd variant. som vi tog gemensamt ansvar för. den första smakade mycket bakpulver. den andra var bättre. min och marias plåt var dessutom för stor så luckan stod lite på glänt. elda för kråkorna. men vad gör man inte för pizza. jag var på det hela taget mycket nöjd. joel hittade in en sväng som alltid när det vankas mat. gick efter att han fått choklad. skulle upp till frysen. han har fått arbetsskador nu. torra händer. maria hade en vän från hammarö på besök. anledningen till att jag inte nämnt honom förrän nu är att jag inte riktigt har kläm på namnet. pinsamt. v...e/i - äh, nej jag vet inte. fan va irriterande. har det på tungan. 

image43fimen vi såg var East of Eden. sjukt svårt att säga på franska. L'est d'Eden. bra var den dessutom. james dean. kämpade hårt för att inte somna. och lyckades. maria sussade sött. när jag väl kom därifrån var klockan typ halv tre. vill tro det iaf för jag somnade inte förrän kvart i fyra. internet är farligt. spanade in arlet johnsons kollektion. fotografen jag fick visitkort av. han har riktigt snygga bilder. check them out at arletjohnson.com

den mest spännade som hände mej idag var när ett arabiskt bröllop drog förbi här utanför. trummor och trupper och iya- la-la-la-la-la-ande kvionnor. åsa fattades mej iden stunden. det var ett jävla tutande och tjoande här ett bra tag. tillslut, när de va på väg att dra sig kom en arg fransman ut, hade han träskor tro, och ville jaga bort dem.

har äntligen fått prata med madde idag. som jag saknar henne. verkar ha det bra. dessutom har hon blivit fjäskis. v.V.v

ska snart börja förbereda mej för utgång. är sjukt trött. har inte sovit jättemycket i natt. vi ska till möd. låter häftigt va. tydligen en dansk pub. med en liten öppen plats där man kan dansa. om man är full nog. bitter? no, i just love to complain.

la folie, mon amour

encore un jour s'est levé. och gick. vaknade inte i ottan idag inte. statsade på åtta men vaknade tio. hur som helst klättrade jag ner från mitt loft. gjorde mej kaffe i micron. skam. men jag måste ha mitt koffein. kommande investering är helt klart en kaffebryggare. man kan inte leva så här.

satte igång att läsa de fyra sista sidorna jag hade kvar i proust. blev avbruten precis på slutspurten igår då amar ville presentera min copine rachel för mej. mycket trevlig tjej. det var väldigt lika. pratade på samma sätt. komiskt. en liten anekdot de delgav mej. amar hade ringt till restaurangen de skulle äta på för att reservera bord. de hade frågat honom om han bodde kvar där han bor. och eftersom han gör det svarade han ja. då bad de honom att springa inom mon père était limonadier för att hämta sallad att ta mej sig när de kom. udda. men charmigt. jag bor i byn croix-rousse.

mötte upp maria och sofie på platån. tog sällskap och omvägar till antidote. men vi kom fram. träffade kerstin som jagade folk till sin svenskalektion. jag smet undan. dåligt. men jag känner mej så stressad över allt som ska göras. och ingela kommer ju snart. då vill jag inte behöva tänka på det. då vill jag ha all tid med henne.

image42det var en lugn tillställning och jag drack juice igen. det går inte att inte dricka alkohol utan att ngn ska påpeka det. jaja. smällar man får ta. det var dock mycket känt folk där. olivia och hennes svenska vän elin. jonatan och fabien. cornelia, tyskan jag pratat lite med, kompis till karoline. sebastien förståss, och francois, en massa svenskstuderande jag inte kände, zelda mfl mfl. vi gjorde ngra nya bekantskaper oxå. sofie utökade sitt kontaktnät med en tjej som undervisar i tyska, priscilla, tror jag hon hette. hon var väldigt trevlig och läskigt bra på svenska. själv pratade jag men en kille som självklart oxå hette sebastien.  varför ska inte alla heta det. han är nummer fyra nu. kompis till karoline och olivia som varit en hel del i sverige. han var rätt skoj. blev inbjudet till en helg på landet. fest på gård. kan va skoj. vi får se hur det blir med den saken. jag vill dricka öl.

farmor ringde hela vägen från sverige igår. det var så kul att höra ifrån henne. allt verkar vara som vanligt där hemma. de är ute och åker med ulla och olle (ulle och olla?) och madde har det så fint hemma hos sej och det är bra att hon flyttar till åmål, je suis d'accord, och maggan ska få sin bil imorgon. spännande. hoppas den är bra. alla hälsar. härligt.

dagens nyhet är för övrig att minette är hospitaliserad. det var visst ett väldans rabalder imorse. rachel var hysterisk och amar rådig. enligt han själv. katten hade käkat upp ett plastsnöre. som hade kommit ut. men inte helt utan fastnat inne i katten. hon var tydligen jättedålig. men hon kommer hem ikväll. tack och lov.

nu ska jag göra en ryck med l'amour entre swann et odette. c'est la folie. efter en kopp pulverkaffe och en yoghurt. damen på bilden är min granne som matar duvor och som jag smygfotat. men är hon inte söt? ciao.


apple of my eye

image40skåda mannen i mitt liv. marcel proust. mitt enda umgänge idag. och minette förståss. förlåt. femton sidor kvar nu. slutet är nära. och nu har odette blivit lesbisk. och charles galen. fast det tror jag han varit hela tiden. och hon oxå förståss. lesbisk alltså.

amar for runt som en virvelvind här förut. hans copine kommer hit i dag från paris. det fejades högt och lågt. och vädrades. hu. fryser tårna av mej om jag går ut i salongen. förmodligen kommer jag träffa dem senare. killen klagade över att jag hade för varmt i mitt runt. men sitter man still hela dagarna och försöker läsa en bok måste man vrida upp. sånn är det bara. ni ska se va han är ordentlig när han städar. i kylskåpet står alla paket på en prydlig rad. och mina shampooflaskor i badrummet har han visst oxå arrangerat på rad. imponerande.

hade tänkt gå franska-lektion idag med boken kom emellan. hade oxå tänkt att gå till maria för yoga men där kom adama emellan. gick på promenad till monoprix och köpte två kilo apelsiner istället. ain't life great. la under min vandring i croix rousse märke till att det inte bara är jag som blir trött och grinig framåt femsnåret. varenda unge verkade slänga sej på marken och skrika av raseri. och de stackars jävlarna ska vänta till nio på att få mat. skyndade hem och åt gröt.

ikväll är det än en gång dags för franco-scandinavisk soirée. på antidote. som tydligen ligger långt bort åt helvete i vieux lyon. i höjd med perrache. det blir sista metron för min del. bra. kanske kommer hem i någorlunda tid. sofie ska sällskapa med mej. hon ska till paris och träffa sofia. avis. men jag har haft min tid.

kämpar hårt för att inte läsa värstingnumret av elle som jag köpte igår. vårmode. kämpar oxå mot mitt surfberoende. och min rastlöshet. what doesn't kill you makes you stronger, right?

deux hommes qui sont très sympa:
elliott smith & ed harcourt. check them out.

à la recherche du temps perdu

image37 kom hem igår och träffade amar i vårt gemensamma hem. gav honom hyran. det är riktigt läskigt att gå runt med så mycket pengar i väskan. sprang nästan hem. hur som helst så fixade han internet. så nu har jag internet. underbart. men inte bra för arbetsmoralen. satt med msn lite för länge igår. proust kommer i andra hand.

stack på fotboll. skulle träffa de andra på albion vid åtta. tim och keiran hade tydligen väntat helt otroligt länge. jag var förvisso rätt sen. amar skulle kolla upp vart puben låg - för att han har internet - trots att jag visste vägen. de andra var där. men jag hann i tid till matchen iaf. roma vs OL. kim spelade hela andra halvleken. de tyckte väl det behövdes då roma gjort två mål i första halvlek. men inte ens med den svenska vikingen på plan lyckades de vänta matchen. tyckte allt att OL hade övertaget ett bra tag. tråkigt att de åker ut nu när jag börjat odla mitt fotbollsintresse. träffade italienskorna anna och bianca. som läser historia för att det är kul. skönt. maria, maria, sofie  var förståss oxå där. joel hade slitit sig från le surgelateur. nils oxå. därmed var oxå lydia där. och ngn mystisk tysk som hette stephan. britta hade tagit med sin kompis fabian. som läser ngt så konkret som praktisk filosofi. jag blev mobbad av engelsmännen för min apelsinjuice. sebastien dök upp med sin limegröna ryggsäck. hejdade på roma den jävlen. tycker OL är för dryga. jag vet inte. jag bara hejar på dem för att jag bor här. je ne sais rien. je suis suèdoise.

stack hem och roade mej med att kolla på svt.se. härligt med svensk tv. såg jihde och sthlm live. gardell var för jävla bra. somnade på tok för sent. men det var det värt. jag tror de hade gett sej med les travaux här utanför. tvi tvi tvi. sov riktigt lugnt fram till åtta du klockan ringde. drömde dock om att jag fick jobbet på posten. men på kontoret. så det var mest pappersarbete. för att jag va tjej. tjejer ska tydligen inte cykla. galet. började ganska bra med pluggandet. läste ngra och tjugo sidor. amar var sen till jobbet och han började min dag med att berätta vilken underbar dag det var. härlig inställning.

vid lunchtid var det dags att dra på jazz. på amphiteatern. mötte sofie och maria utanför. det var galet bra. electro jazz. it's tha shit. gjorde mej en klassisk ägg och tomat banette på trappan till operan. tog en sväng förbi biblioteket med sofie. försökte få min bok. förgäves. gick till mitt älskade monoprix och köpte grönsaker som jag la i min jättefranska korg. hem igen. ett evigt kämpande med motivationen. och koncentrationen. men det börjar ge sej lite iaf. tror att jag hänger med i intrigen. har cirka fyrtio sidor kvar som jag bör hinna idag. tror det ska gå vägen. vad det gäller proust och mitt läsprojekt handlar det verkligen om la recherche du temps perdu. vart har tiden tagit vägen. hur ska jag hinna.

bilden föreställer - för alla icke-invigda, place bellecour, lyon. en vacker vårdag som denna för ngra veckor sedan.
tack för mej. fuck off and die. som vissa säger på radio.

printemps à paris

image36hemkommen fran paris. har haft helt otroligt skoj. anlande i fredags vid tolvtiden. ramlade runt pa gare de lyon och fick tillslut tag i metrobiljetter och en karta varpa jag kunde ta mej till chatelet - les halles. det ar inte latt att shoppa loss med en stor ryggsack. inte sarskilt kul heller. hittade dock ett par skor. och det var trevligt. pa ngt satt gick tiden iaf och jag tog mej ut till cité universitaire dar jag traffade anna. vi gick hem och dumpade av packningen och hamtade sang och sa dar innan vi gav oss tillbaka ner i tunnlarna for att aka till rue de rivoli for att kolla in affarerna. kopte en varsin silver-topp. pa H&M forstass. motte evelin och katrin pa bastille. kakade gott, iaf jag och katrin, de andra var inte sa nojda, pa en mexikansk restarant i narheten. det regnade och var allmant javligt vader. efter en sangriha, en mystisk lasagne och en jattegod chokladtarta med guavasas begav vi oss hem till oss igen.

dagen darpa gick vi upp ganska tidigt och kakade frukost i det allmana koket. snodde rostbrod fran katrin. vi begav oss till chatelet och les halles an en gang for lite shopping. pa ngt satt fick vi tiden att ga. vi var pa le bon marché och spanade in allt som var alldeles for dyrt for oss. hungriga, trotta och lite griniga bestamde vi oss for att landa pa en restaurant inte langt darifran. det smakade jattegott. forutom att anna holl pâ att kvavas av osten var oxa hon nojd med maltiden. darefter akte vi hem igen och forsokte lugna oss lite. kakade choklad i mangder och jag forsokte bota min huvudvark med en massa kaffe. det misslyckades kapitalt. vi bytte om till var silvertoppar och gav oss ivag pa fashion show. motte melerie utanfor huset. hittade tillslut och kom in alla tre. fick ett glas vin i baren och spanade in modellerna. det var inget vidare drag och kladerna var inte ens jattespeciella. nar vi skulle ga fick jag dock ett visitkort fran en fotograf som tyckte jag skulle kontakta honom for ett jobb. alltid ngt.

akte darpa till champs elysées. gick in i louis vitton butiken. laskigt. skulle inte ha rad med en nyckelring dar. darpa motte vi katrin. skulle pa bio. kopte pa oss en massa pa monoprix och gick sedan och sag blood diamond. nu maste jag rekommendera alla att se den. den var helt otrolig. sallan man ser en film som beror pa det sattet. sa till alla: se den. det var hemskt att komma ut pa just champs elysées efterat. daligt samvete.

sondagen borjade tidigt. vi kladde oss och for till annas skola. dar skulle vi motas for att aka pa fashion show. och den har gangen pa riktigt. hade trott att jag kunde smyga mej in och vara lite osynlig. kolla pa nar de andra jobbade lixom. men icke da. forst akte vi buss till louvren. dar holls namligen elie saabs fashion show. jag fick ta evelins namnskylt och tilldelades en modell. tillsammans med anna som tur var. andades ut lite. vi fick instruktioner om hur vi skulle gora och de poangterande hur viktigt det var att vi inte messed up. nervost. sa jag synade var modells outfit mycket noga for att verkglien veta hur jag skulle ga till vaga. fem minuter innan start flyttade de mej till en annan modell. med andra klader. och utan ngn att forlita mej pa. mycket nervost. min model hette ana b, var fran ukraina och var jatte-bitchig. annas modell var tydligen valdigt kande, magdalena, hon avslutade showen och fick ett par skor. ville saaa sno klanningen min modell bar. hemskt snygg. alla var jattemagra. ngra trevliga. men inte min som sagt. darpa gick vi och at mat. avskrackta fran alla magra ben, bristningar och hariga ryggar. nar vi satt dar kom en japanska in. en av modellerna. och de tre japanska tjejerna bredvid oss blev helt galna och skulle ta kort och autograf och allt. ait heter hon. henne kanner vi. respekt.

darefter akte vi till moulin rouge. fran en udda yrkeskategori till en annan. sag kvarnen och sex-kvarteren. vi kopte godis och skyndade darifran. hittade sacre coeur och vandrade upp och in i kyrkan. fint. snurrade runt i montmartre lite och kollade in tavlorna och de mysiga kvarteren. at glass och flanerade mest. trevligt. darefter akte vi till saint germain des près och spanade var sartre och beauvoir brukade hanga. manga dyra affarer dar nu. inte som jag hade trott. men mysigt. promenade till saint sulpice dar vi spanade in rosenlinjen. trotta som bara den far vi hem och  agnade kvallen at tacos, sex and the city och for annas del broderier.

dagen darpa skiljdes vi at efter frukost. jag hade tankt mej en superturist tur till fots. skulle se allt. och det gjorde jag. borjade pa île saint louis. snyggaste vinkeln over notre dame. fotade flitigt och fortsatte med det aven inne i kyrkan. kollade pa mittpunkten. gick till marché de fleurs. kollade in den grona platten vi pont neuf. fint. knallade vidare och sag cour carré och louvren, place de la concorde och triumfbagen pa holl. motte anna pa tuleriers vid halv tva och vi tog promenerade tillsammans den sista biten till eifeltornet. haftigt att sta under det. gick till narmaste metro. coolaste utsikten over tornet. akte hem. vi skrev ut lite bilder och kopte lite mat pa hemvagen. sen var det i stort satt bara att packa vaskorna och ta ner sangen och aka igen. det var sjukt skoj men oj sa trott jag blev.

nu fortsatter aventyren har i lyon i stallet.