encore un jour se leve

gardagen paborjades tidigt med flitigt grammatikpluggande har pa rue chevreul. det diskuterades och jamnfordes och rattades. kom pa att jag maste plugga mer grammatik. ocksa. ngn forvanad. darefter tog vi oss till resto u. kakade gott. i alla fall jag. sofie forsokte dranka pepparsmaken i sin lasagne med salt. whats new. darpa akte jag och maria till carbiria for att utova description. trodde vi. men florence vart sjuk sa vi fick agna oss at att leta verb i presens. quel défit. darefter shoppade vi loss. kopte skor och maria tva linnen. pas mal.

jag tog mej hem, via biblioteket. hade planer pa att springa men sa blev icke fallet. agnade en stund at proust i stallet. vi borjar komma battre overrens nu. det ar sannerligen pa tiden. uppeholl martin pa tok for lange. han skulle pa konsert ngnstans. vart visste han inte sjalv. for snall som han ar sa han inte ifran och fick rusa ivag tjugo minuter innan det borjade. stackare.

vi skulle ju vinna quizen igar. joel och sebastien hade cravatte, dagen till ara. vart namn var fojdaktligen hommage à la cravatte. men vi led nederlag och gick darifran med ynka 8 och ett halvt poang.  quel honte. min teori ar att vart lag bestod av for fa nationaliteter. det brukar hjalpa. igar var det dock tva fragor om sverige. de tog vi iaf.

fick sallskap med britta och theo hem till passage thiaffait. sista natten dar. sorgligt. ska packa ihop alla mina tillhorigheter idag och flytta in hos amar. hela svenskkolonin ska hjalpa till. misstanker att det har med de utlovade semlorna att gora. det blir nog en trevlig kvall.

imorse steg jag upp skrammande tidigt. atta. motte stig-helmer som var lika yrvaken som jag. anledningen till att jag steg upp i ottan var att jag skulle traffa maria och sebastien for att ga pa konsthistoria. jag och m skulle alltsa planka in. vi ar ju fortfarande inte inskrivna. det drojer. men under tiden kan man alltid ga pa forelasning om futurismen. det var riktigt intressant. nice att ga pa lektioner nar man inte ar tvungen till det. och nar man inte tvunget maste lara sej det. tog dock flitigt anteckningar. skoj.

nu ska jag hem och ata lunch. hade planer pa att simma men jag tror det far bli en tur i parken i stallet. har missat deras oppettider idag. mellan 12 och 13.45. vad fan ar det undrar jag.

imorgon ar det apero hos joel. det ar sergio som haller idetta. fast vi trodde det var jonatan. exakt vad det ar aterstar att se. det betyder typ forfest. men pa en torsdag. jaja. vissa ska ju upp tidigt dagen efter. vissa ska till paris.

det blev kväll. jag är inte förvânad. bob hund. bara att älska.

paresse

jag lever i synd.

festades i lördags. start med martin, seb, baptiste, joel och martins kompositörs-vänner från conservatoire (som utan förbehåll alltid uttalas med stark tysk brytning). drogs vidare upp på kullet där man väntade oss. det vart punch - alltså bål och en massa människor. för att nämna ngra så återfanns där nils och lydia, amanda, maria och maria själv förståss, lesley och hans copine, tim, weng och wengs kompis som ser ut som kalle stropp, gama och hans copine mfl mfl. pratade länge och väl med en kille som jag kom att kalla lordi - fattade aldrig att hans namn var larry. sa det aldrig till honom som tur var. marias colocs pojkvän flo var där utan sin flickvän, marias coloc. han är smed och har för vana att klä ut sej till norsk viking - i utbilningssyfte - det är INTE lajv. humor. joel flippade ur framåt småtimmarna. han hade avklarat sin första arbetsdag i jättefrysen. där hade han imponerat på arbetarna genom att klara ett ord i korsordet. de var mäkta imponerade av svensken som fram tills dess inte sagt mycket. hur som helst är livet i frysen hårt och vi fick som sagt se prov på detta. det slutade med att han skrek åt oss att säga till de andra att han inte var full. killen hade druckit sockerdricka helt kvällen.

fick sällskap hem i natten efter en nattmacka hos maria, ngn gång vid fyratiden. det blåste som fan och jag svor över hur kallt det var. och jag vet att man inte får klaga över vädret. för i sverige är det alltid hundra gånger värre. när jag kom hem satt martin och seb och såg rätt slitna ut. baptiste hade somnat och låg hopkurad i ett hörn av soffan. martin var som alltid lika artig och bjöd mej på bröd och ostbricka. och whiskey men det pallade jag inte. han satt och berättade om hur trevligt det är i prag för att där är det lätt att få tjejer. detta delgav han en bög och en tjej. när seb började prata orkade martin inte lyssna utan började städa. han gör alltid så. försöker prata så mycket som möjligt själv så han slipper lyssna. han förstår inte. han är för rolig. tror nog han hade en trevlig fest. den började åtminstone bra. fast han brände sej på ugnen. na-ja.

vaknade första gången vid halv ett. puh. fick ett sms av maria där hon föreslog en rendez-vous i parken. men jag somnade om. visste att hon hade sällskap så jag tyckte inte det var så farligt. nästa gång jag vaknade var klockan halv fyra. och det regnade. segt. frågade maria om jag kunde låna hennes telefon - jag utnyttjar henne. elakt. det fick jag. tog mej dit och ringde sverige. dagens bedrift. därefter tog vi oss upp på kullen igen och det lagades mat. dessutom åts det tre olika efterrätter. socker-chock big time. först skulle neijibs efterrätt med coing-sylt - gjord på kvittens, som alla ju vet vad det är, eller hur? det var riktigt gott. sen fanns det kaka kvar från gårdagen, som lesleys mor gjort. dessutom hade amanda chokladmousse - kombinationen blev till en tårta. efter det kunde vi ju inte bryta vår tradtion vad det gäller chokladkakebak och vi började baka. mandel och karamel. gott. men fy - ont i magen av allt socker. sofie anlände från nice för att avnjuta vår kaka. därefter var det pulp fiction. o gissa vad. jag somnade.

gick hem vid två-tiden och var inte hemma förrän halvtre. inte bra. vaknade kvart i tio. åt frukost. gjorde ngra ordlistor. skrev rent lite anteckningar. packade kånken och gick upp till hénon för att simma. och som jag är besviken. det var inte alls trevligt. massa människor. trångt. och simma kan de fan inte. de bara skvätter. simmar bröstsim snabbare än de flesta crawlar. ca va pas. gick till monoprix för att muntra upp mej lite. handlade alldeles för mycket som vanligt. men de har ju allt. åt lunch och packade väskan igen för att bege mej till rue chevreul. hade planer på att plugga francophonie här, men som jag inte är motiverad. tog med mej min dator - det är därför det finns prickar idag.  ska nog försöka göra en effort trots allt. har ett par timmar på mej trots allt. sen ska jag hem till proust. ikväll ska jag lägga mej tidigt så jag kan få en bra start imorgon. då ska det pluggas grammatik. andra bullar. nej. inte mer efterrätter. ca va pas.

nocturne

andrade planer igar nar toserna hade brant all energi pa part-dieu. det blev hemmakvall, hos maria, med film och neijibs efterratt. filmen var riktigt dalig. sa dalig att den nastan blev bra. nar jag gick hem hade klockan passerat ett. inte en manniska fram tills stora trappan. skuggade tva killar som sag ratt sjyssta ut. men det var valdigt lugnt pa gatorna anda.

imorse packade jag kanken och gav mej ut pa stadens gator. akte till part-dieu och letade upp den nya spannade tramen t3. for langt ut i bushen, forbi omraden som inte direkt ar smickrande for lyon. ordet krigsomrade for upp i mitt huvud ett antal ganger. akte navette som inte visade sej vara ngt annat an en vanlig buss. kom fram till premivere - mässan. betalade intrade och begav mej upp upptacktsfard. det var hemskt trevligt. fyrahundra stand och valdigt blandat. kopte mej bio-odlat brod och choklad fran peru, men en liten hint av kaffe. en massa snygga vykort - ar alldeles for svag for snygga bilder. kopte dessutom en rokelse-hallare fran tibet. at gott fran indien. flanerade runt och kollade pa allt och alla en stund och sen for jag hem.

och en liten anekdot som gor lyon till en alldeles underbar stad. den forsta fredagsnatten varje manad samlas en grupp cyklister och cyklar runt pa lyons gator i manskenet. ar det inte vackert?

non je connais pas l'afrique

steg upp sent idag och glomde halla i vatten i kaffebryggaren. ngt som gjorde stig-helmer ngt gladare i sin misar tror jag. alltid ngt. och allvarligt sa hostar han snart upp lungorna. laskigt.

studsade ut i solen for att lasa proust i trappan upp till croix rousse. men icke. gissa vem jag sprang pa om inte sebastien. superbohemen jag sprang pa for en vecka sen. hans affar ligger tydligen precis vid min passage. fram tills nu har jag varit kidnappad. en ratt trevlig kidnappning. fick ett halsband och han hotade med att ta med mej i sin vita skapbil ut pa landet for en alternativ-massa. ska nog ta och cykla dit pa sondag. eller i morgon. verkade supertrevligt. han bjod mej pa lunch och vi snackade om afrika, om frankrike, lite om proust, och en massa om vegetarianism och alternativ-massan. han ar jattetrevlig. kanske ska jag fa jobba i hans affar. benevol forstass men anda. kan va bra for franskan. sen kan ja lasa proust bakom kassan.

ngt plugg har det inte blivit idag men anda mycket franska. det ar nice. tror kanske jag fatt lite farg oxa. ska snart ga och simma. efter det kanske det blir ngra sidors fokus. ikvall ska vi pa K-baret. det ar dj-kvall och verkar vara ett valdigt sympa stalle..

appropa sympa sa var jag, maria och adama och adamas arga copine pa thé salong igar kvall. riktigt underbart trevligt stalle. mitt nya stamstalle. helt klart. vi drack tre kannor thé och funderade allvarligt pa att prova vattenpipa. men vi spar det till en annan gang. riktigt soft stamning, bekvama soffor och allt. vara grannar var en grupp erasmus-studenter som faktiskt rokte vattenpipa och gapade pa engelska till varandra. efter ett tag insag vi att den ena tjejen var finska och att de andra nog inte heller var amerikaner. gapiga manniskor ar lika med amerikaner. trodde jag. men nej. de kan vara mumintroll oxa. sa mycket for fordomar.

.. la vie est une machine à fric

..with flowers in my hair

gardagen fortsatte med francophonie, en loptur i parken, och faktiskt oxa upp for (halva) trappan till croix rousse. dundertrappan. kakade grot som vanligt.

fick ett samtal fran maria dar hon meddelade att tre av fyra svenskar var inbjudna till olivier. sa vi lat dem leka sina selektionslekar for sej sjalva och tog oss till albion for att kolla pa matchen mellan OL och Roma. efter en stund i trappan fick vi en aning trasmak och ockuperade istallet en soffa. drack vin till fotbollen och fick stod av en fransman som tyckte vi skulle passa pa nu nar vi var i vinets forlovade land. ungefar. reklam for heineken, playstation 3 och ford. malgrupp: mer eller mindre begavade man. varldens antiklimax nar man tog in wilhelmsson for roma. och inte kim. vi sag honom i orange uppvarmningsvast men icke da. matchen slutade 0-0. som tur var. vilka skulle man heja pa. ramlade hem och rakt i sang. laste ett par sidor i ngt som inte var proust. somnade mycket snart anda.

vaknade av att ngn hostade. som vanligt. stig-helmer har blivit rastlos och var uppe jattetidigt for att stada eller nat. vadrade gjorde han iaf sa att jag holl pa att frysa ihjal. dromde om att jag stod utan bostad. han blivit skarrad av mina upplevelser i bostads-varlden. det star klart. laste klart haftet om francophonie. ar inte mycket klokare nu. laste lite proust och at lunch. pesto. mums. tack for tipset sofie.

del tva hos carbiria. tog med mej maria. tankte att hon kunde skydda mej mot knarkarna. den har gangen var det jattetrevligt. fick lara mej en massa anvandbara nya ord och uttryck. super. sa nu ar vi nog snart stammisar jag och maria. hittade en affar med sjuk mycket snygga och billiga skor. som tur var hade jag inga pengar med mej. men snart har jag nog det nar jag har vagarna forbi. och da har mitt skoforrad i ett nafs okat drastiskt. det kan jag lova. i

kvall blir det thé pa salong. med spel. och trevligt sallskap. fram tills dess hade jag planer pa att simma men efter att ha sett att torsdagar ar en helgdag i simbassangsvarlden sa borjar jag ge upp den idén. kanske kan man ta sej vill vaise. men det kanns lite avigt. formodligen blir det proust istallet. forhoppningsvis. fokus.

och trots att jag ar i frankrike, och darmed helt isolerad fran vad som hander i resten av varlden, sa vet jag att anna nicole smith ar dod.

lycka är att simma i en blâ bassäng

min forsta kurs pa carbiria fick en dramatisk start. trots att jag gatt fel dagen innan envisades jag med att forsoka samma trappuppgang men en vaning upp. nar jag kom till dorren dar jag blivit inslappt dagen innan blockerades trappan av en man och en kvinna som minst sagt sag ut att ha ngt fuffens for sej. mannen hade armen uppkavlad och diverse sprutor och flaskor lag utbredda pa trappsteget. latt chockad tog jag mej forbi dem och upp i trapphuset. hittade ingen dorr och vande tillbaka. de fragade om jag ville ga forbi och jag ropade nej nej och sprang upp igen. det maste ju vara har ngnstans tankte jag. nar jag tillslut gav upp mitt sokande och passerade dem for andra gangen hade mannen sprutan I armen. kvinnan fragade mej vad jag letade efter och jag forklarade och sa att jag maste ha tagit fel trappuppgang. sa hej da och sprang vidare.

kom in till klassrummet med andan ihalsen och fick veta att den ena gruppen var installd pga for fa deltagare och att dagens klass skulle agna sej at att boja andra konjugationens verb i presens. ganska vardelost med andra ord. men men: choisissons. ska prova pa den andra gruppen imorgon. men da tar jag ratt trappuppgang direkt.

kom hem och laste en del om francophonie. den trakigaste delen. kollade pa bilderna i boken om auvergne som jag lanat pa biblioteket. vulkaner. vackert. at fruktsallad. skrev annu en planering. packade vaskan och beslot mej for att ga och simma. besteg croix rousse och snurrade runt ett tag, hann med ett besok pa monoprix, men hittade snart fram till piscine saint-exupéry. och oj vad jag ar lycklig. den ar jattemysig. det var en san skon stamning, lagom mycket folk, bla vaggar och en dagsform som var pa topp. jatteharligt. avverkade fyrtio langder och duschade lange. kruxet ar val kanske att kvinnor och man ar blandade och att i stort sett alla kabinerna saknar las. och man blir inte torr om man tvingas duscha med bikini.

darefter tog jag mej hem till maria dar man agnade sej at semlebak pa den stora semle-dagen. sofie hade improviserat fram en hemmagjord mandelmassa som inte gick av for hackor. minisemlorna atnjots efter en gourmet-middag, som sofie skulle ha sagt, bestande av linssoppa och monoprix-baugette med ost. inte alls fel. piérig var overfortjust och jublade nar han fick veta att om man inte ar svensk kan man ata semlor aret runt. lite som henrik med pepparkakorna.

hade fattat fel och det visade sej att det idag OL spelar. igar var en annan match som jag inte kande lika stark for. maria skulle hur som helst traffa guillaume for att se pa den, maria och joel, sebastien. jag och sofie gick var och en hem till sitt. jag tillbringade ngn timme at att lasa om franskan i magrheb. lyssnade hanford pa nar martin spelade fiol och hur stig-helmer hostade sans cesse. han kakar for ovrigt medecin mot toux grasse. fet-hosta. hihi.

nu pa morgonen har jag varit och fixat ett carte 12-25 och biljetter till paris. nasta helg far jag dit for att halsa pa anna. det ska bli skoj det. ska ligga i harttraning vad det galler paris nu i veckan. langtar.

och bara sa ni vet sa heter det askonsdagen for att man gar runt med kors av aska i pannan pa irland.
och fastan har inget med fangelsepraster att gora.


you are a rock upon wich I stand

idag har det hemskt gratt. och det har darfor stig-helmer och sebastien gar och hostar ihjal sej. sager han. s-h. pga vadervaxlingarna. je ne sais pas moi.
 
sov valdans lange inatt och det va skont. vaknade som vanligt av vagarbetet utanfor. det kanns som om jag bor mitt i och att de borrar nedanfor mitt fonster. egentligen ar det en bit bort. men det ekar ju sa forbaskat.

var pa carbiria igar och traffade florence. stod och knackade i sju minuter pa en dorr dar ingen oppnade. tankte ga min vag nar en dam fick syn pa mej och slappte in mej. man var tydligen tvungen att ga upp en trappa till. konstigt att det inte stod det ngnstans men.. hur som helst forklarade florence for mej hur allt gar till. tog mitt namn, mitt fodelsear och mitt nummer. och valkomnade med pa min forsta cours. och den ar idag. halv tva. spannande.

kopte ett apple och en elle och satt vid fontanen pa place terreaux och njot av varsolen. darefter begav jag mej hem. agnade mej at att forsoka styra upp mitt arbete med kursen varpa jag gav mej i kast med proust. och oj vad svart det ar. har last ca 30 sidor nu och jag har inte forstatt mycket. hoppas det lossnar snart annars kommer jag aldrig fa i hop ngt skrivet om denna.

gav mej ut i solskenet och till parken. det gick riktigt latt att springa. jag tog ett varv. satte pa riktigt peppande musik och utmanade mej sjalv med att ta halva croix rousse i en trappa. klarade det. resten av biten upp gick jag. men det var ingen picknick det heller. harligt. kande mej stark och pigg. stack hem till mej. duschade, at grot, laste proust, lyssnade pa coldplay och somnade vid tio.

kakmassaker

vaknade igar och orden "pigg och busig" var definitivit inte ngt som beskrev mej bra iden stunden. klader over hela rummet, smink over hela ansiktet, en forlamande trotthet. knarkade formbrod, frukt och youghurt tills det var dags att ta sig i kragen och aka till stade de gerland for att mota de andra. jag och maria agnade en stund att undra over poangen med fotboll. sedan slot sofie upp och vi begav oss till parken som for ovrigt maste vara varldens trakigaste park. sag iaf konfluensen och arga svanar och det ar ju alltid ngt. sprangs pa av rebecka som kommit till stan for en dryg vecka sen. det ar en liten stad. 

beslot oss for att skringas och atersamlas hos maria for kakbak senare pa kvallen. akte hem till mej och at grot och tyskt brod. gick upp for trapporna till sofie dar jag valdgastade henne och tog over telefonen en stund for att kolla laget i bengtsfors. sokte darmed jobb pa posten och fick uppdateringar om borsen. gut. sofie och jag gavs ut pa jakt efter den, tillsammans med banan hemliga ingrediensen nutella. hoppade hem till maria och borjade pa bakandet. efter mycket exprimenerande med smeten bestamde vi oss for att vi var klara. satte pa ugnen och vantade. i nasta stund stod rokmoln ut ur ugnen och vi upptackte att marias colocer nyligen gjort ngt med ost. ost som nu lag forkolnad inne i ugnen. stangde av ugnen, forsokte fa den att svalna fortare genom att stirra argt pa den, stadade ur den och borjade om. trots att det fortfarade rok lite ur ugnen beslot vi oss for att satta in den. vi hade dock gjort misstaget att anvanda en form med lostagbar botten. nicht gut. och ett tu tre var det kaka overallt. kaka i ugnen, kaka pa spisen, kaka pa joel, kaka pa handdukar, vaggar, golv, hogt och lagt. vi fick an en gang stanga av spisen, stirra annu argare pa den och sedan stada ur den och hela koket och sen satta igang igen. nar kakan val var klar vid halv elva tiden var den helt ok. inte min favorit men helt klart godkand.  gjorde dessutom misstaget att borja spela tp. det ar ju sjukt skoj men oj vad tid det tar. speciellt pa franska da man maste upprepa fragan tre ganger, forklara fragan tva, sen diskutera, leta upp ordet i lexikon och sedan anda fa fel for att man inte fattat fragan och sa haller det pa i en evighet. vi vann dock, jag och maria genom att vi hade utslagsfragor och jag var snabbast med att svara valetta - valette tydligen pa franska. ramlade hem vid tva-tiden. hade tankt mej en tidig kvall for att hamta mej fran lordagens bravader som sa blev inte fallet. det vart kakmassaker, som sofie uttryckte det, istallet. 



art de vivre

rue chevreul an en gang.
tankte vara duktig och skicka in min uppgift innan ett men det verkar inte bli fallet.
man har tydligen en valdligt konstigt rattstavningsprogram har och jag litar inte pa att det blir ratt.
ska snart ta mej till mitt favorit internet-café och svara pa ngra fler fragor om sverige.
och forhoppningsvis fa ivag min text.

pratade med amar igar och han ska minsann ta hem en kompis som ska bygga en loftsang at mej sa att jag far en riktigt stor sang att sova i. sympa. hans ena kompis kunde inte hjalpa honom denna veckan sa han ringde en annan. killen har kontakter. ska bli hembjuden till veckan pa ett glas da han ska bjuda in lite vanner och bekanta. han anstranger sej da verkligen.

har hittat mitt favorit-vin. ngt jag visste innan jag smakat det. art de vivre. kan det bli snyggare? tror inte det.
det dracks igar hos britta tillsammans med diverse trevliga manniskor, ost och maskinbakat brod. samtalsamnena kretsade kring polisvald, forsakringsbedrageri och amputation.

nu paminner de om att biblioteket stanger om fem minuter. maste val ga da.

dagens fraga ar: existerar auvergne?

à la recherche d'un livre perdu

ar det inte ironiskt att nu nar jag val skaffat mej ett lanekort pa stadens alla bibliotek finns inte boken att finna ngnstans. maste nog masa mej till part-dieu. och det kan vara en pärs. speciellt pa en lordag. kvinnan som hjalpte mej skaffa lanekort var dvarg. och rent tekniskt borde ju franska dvargar vara kortare an svenska. kande mej hur som helst som en verklig jatte. hon var extremt snall och inte alls avskrackt av min enorma langd och skulle visa mej runt. pratade v-a-l-d-i-g-t  t-y-d-l-i-g-t.

sov tolv timmar inatt och for forsta gangen sen min ankomst ar jag inte utmattad vid lunch. idag ar det harligt att leva. solen skiner och jag vagade mej pa kjol utan strumpbyxor och dumpade jackan. det gar fingemang sa lange man haller sej i solen. och det gor man garna. elle est belle la france

har agnat dagen at att korrigera mina litteraturfragor. forsoker iaf skarpa mej nar jag far kritik. den tog hart igar. ska forsoka bli klar idag sa jag kan agna mej at annat, som fest, ihelgen. sofie och jag tog krafttag for grammatiken och agnade oss at ngra timmars oversattning. det handlade om alskarinnor, logner och forsaljning av bilar i en enda rora som alltid i oversattningstexter.

rullade ner for kullen vid attatiden. traffade pa en man som heter sebastien och som vill visa mej stan. han ager en artisan (comment dire en suèdois.. hantverks-bod! :) for afrikanskt hantverk och dyl. han ar aldrig dar berattade han. han tycker om att promenera. men om jag har tur kanske han har oppet. da ar det bara att kliva pa och saga hej. harlig typ. mycket bohemisk.

ikvall blir det eventuellt l'auberge espagnol. pa film eller i verkliga livet. formodligen det forstnamnda. har ingen fest inplanerad. finns nog folk som lider svart av detta och som vill andra pa det. sa det finns forstass en mojlighet att det blir utgang ikvall med. pas mal.


att ga i cirklar

le soleil brille.
det ar sa vackert. och varmt. och skont.

tog det piano i morse. vaknade laskigt tidigt av mej sjalv och softade runt lite innan jag tog mej ut till universitetet.. hittade fakta till de sista forfattarna. kakade ensam pa resto-U och akte till Grange Blanche dar jag kopte hommus, thé och fikon. ekologiskt. svindyrt.

har tackat ja till fet-E:t amar pa croix rousse. han har inte svarat sa vi far se hur det gar.
det vore skont att fa landa lite.
annars ska jag nog kolla pa en lgh ikvall oxa. borjar bli lite trott pa hela grejen.
ingen utmaning langre. rutin.

igar var det film hos joel, mitt stora feta grekiska bröllop. och chocolat. trevligt.

vi vann inte quizen, men vi kom trea. nast-nasta vecka vinner vi. jag har lovat laurent att vanta pa honom, sa vi kan inte vinna nasta vecka. han ska till paris och skriva prov. 1 procent blir antagna. tufft. men veckan darpa da javlar. 235€ i potten. pas mal. vart namn denna veckan var: You don't make friends with salad.

fick reda pa mitt resultat pa uppgiften jag skrev i hop pa ngra dagar forra veckan. stressad som fa. daligt gick det oxa. ska hem till sofie snart och forsoka skarpa upp min grammatik. men det ar ju sa trakigt..

langtar efter att fa besok. har kommit in i en vardag som jag inte riktigt trivs med. gor samma saker hela tiden. laser samma trakiga bok och ar alltid jattetrott. det behovs ngn som far mej att borja upptacka stan igen.

var faktiskt ute pa vandring i gar i regnet. forsokte mej pa att recommencer mitt sportiga liv genom att simma ngra langder. men ingen simhall var oppen. man spar tydligen in pa oppettider den har veckan for att kunna satsa hart pa sportlovet nasta vecka. tant pis for mej.

nu ska jag ut och se om jag kan fa lite farg  :) bonne journée à tous!

croix-roussienne

jag har mott ett livs levande fet-E! formodligen ar det bara jag som ser det roliga i det har utalandet, men jag ska forklara. skamt blir aldrig roliga nar man forklarar dem, men quand-même.. forst och framst - det finns ett test som kallas for vägvisaren dar man genom att svara pa en massa fragor far ett bokstavskod som motsvarar ens personlighet och lamplighet i yrkeslivet. e star for enterprise och ett typiskt e ar valdigt social; charmig, oppen, helt enkelt en saljartyp. traffade ett praktexemplar i gar. en man som pratade konstant - sans cesse!  /E - alltsa symbolen for, jag tror det var faltstyrka eller ngt sant, kallades flitigt for ett fet-E pa vara fysiklektioner, en term initierad av var larare hans. darav mitt uttalande. as-tu compris? :) 

lagenheten var bedarande. och mitt rum har dorr. killen fixar allt verkar det som och jag ska fa nya mobler, internet och telefon installerat. hyran ar hog som vanligt i croix rousse - men man kanner historiens vingslag :) det blir nastan min alldeles egen lagenhet - han reser jattemycket och ar bara dar for att sova verkar det som. det kan nog vara bra eftersom jag behover lugn och ro for att plugga. ska kolla pa en annan lagenhet i dag vid cordeliers - ar den inte toppen slar jag till! :) da har jag bostad for resten av tiden. det vore finemang det. 

nej - idag ska jag mest plugga hade jag tankt. lite motion skulle nog inte skada. far nog bli en svang i parken. vadret har potential idag. det kan spricka upp. fast det trodde jag igar oxa och da regnade det averse. il pleut gick jag och tankte :) 

dromde att jag traffade pappa i natt. det var fint. 

ikvall blir det quiz - on va gagner! sans doute. 

étudier rend libre

ska snart bege mej till bron och plugga. for ja. jag har hittat boken.helt incroyable! dar spenderade jag mesta delen av gardagen. skont att komma igang faktiskt. hade tankt mej en early start men icke da. det tog tid att ta sej dit och tid att hitta ratt. samma verkar det vara idag. ar redan forsenad.

igar var vi annars pa huis clos. det var jatteskoj. de sa faktiskt allt som star i boken ;) plait-il och qu'est que c'est que cet air là? tur det - annars hade jag nog inte hangt med overhuvudtaget..

jag och tysken kommer ratt bra overrens tycker jag. han hjalper mej med diverse saker. pratar oavbrutet och slanger in sina übertyska nja-ja, titt som tätt ;) traffade stig-helmer igar faktiskt. betalade hyran och pratade lite. han har hittat en lagenhet vid guillotière. hoppas han far den.

annars blir det fest ikvall som vanligt. hos laurent som bor rue de marseille. han fyller ar sa det blir nog en stor fest. nej - usch - har blivit alldeles forfallen. maste ta tag i mitt liv! étudier rend libre

stölder och diverse annat..

strax efter att jag skrivit mitt sista inlagg har blev jag bestulen pa min mobil. jag vet inte hur riktigt och arg ar jag over detta faktum. hur som haver kidnappade jag sofie och vi begav oss till polisstationen dar madame kollade skeptiskt pa mej och gav mej en blankett och bad mej komma tillbaka med ett abonnemangskontrakt eller ett kvitto. skumt. gick sedan till bellecour for att forhindra tjuven fran att ringa upp mina pengar och fa tillbaka mitt nummer. hon sa att hon inte kunde gora ngt och att jag var tvungen att kopa mej en telefon bunden till orange. visade sej att det visst gick att gora sa som jag trott - hon kunde bara inte for att hon var ny. detta fick jag reda pa dagen efter da jag gick till en annan orangebutik dar de genast fixade allt och berattade for mej att tjuven hade ringt upp hela 27€. lite storande.

hur som haver verkade det inte mandagen vara min dag. ngt forsenade fran var middag tillsammans tog vi oss, jag och sofie till vandrarhemmet for att hamta mina vaskor. nastan en timme forsenade - ja faktiskt! - kom vi fram till min passage i croix rousse. ringde pa och ringde mobilen och allt. inget svar. fan tankte jag. vad gor jag nu. fick tillslut tag i baptiste och HAN bad sa hemskt mycket ursakt for att HAN var sen.. haha. blev inslappta av tysken som tydligen gar under namnet martin. ja. 

fick mina nycklar och allt var bra. upptackte att the-salongen var stangd sa vi gjorde mitt rum till thesalong. det var trevligt det med. fick packa upp och allt. 

motte for andra dagen i rad sofie pa part-dieu. letade bocker utan resultat for min del. det gar sa segt detta. har iaf bestamt mej for att satsa pa litteraturen. det blir nog bra. vilketsom egentligen. men litteratur det ar min grej det. om jag bara far ngra bocker det vill saga. kopte ett par skor och en panini till lunch. begav mej darefter hit till biblioteket for eftersokande av bostad. traffade maria har och vi tog sallskap till bric à bracen pa guillotière. fyndade ordentligt. tre korgar till forvaring, en till shopping, tva ljusfat, ett fat med en hund pa, en fruktskal och allt detta for 1,70€! madame raknade dessutom fel och jag kanner mej som en elak tjuv.. 

handlade lite mat pa leaderprice - for det maste man ju nar man anda ar i krokarna. slapade alla mina kassar anda hem och upp for alla de fyra vaningarna. kampigt. bytte om och kakade gronsakssoppa och lyssnade pa nar tysken pratade. for det ar en monolog nar det galler honom. ja. 

hade bestamt rendez-vous med jeremy med colocer pa quai jean moulin. très bien situé!! men det var nat skumt med dem. vet inte riktigt. tycker att man borde vara lite nyfiken pa ev nya coloc men nej, faktiskt inte alls.. hur som helst. de sokte ngn fram till juli sa jag tror inte att det blir aktuellt anda.. 

snurrade runt pa stan i morkret och fixade mitt sim-kort som jag berattat om tidigare. sprang nog pa gatorna dar i nastan en timme innan jag bestamde mej for att det fick vara nog och begav mej till the smoking dog. var sjalvfallet forst. guillaume och pierreric kom efter en stund och sedan rullade det pa. traffade pa det konkurerande laget super swedes. vi kladde dem med tio poang. grymt. det gick ratt bra for oss. 17 av 30. godkant iaf. det vinnande laget hade 21.

idag har det varit arabisk musik pa amfiteatern och sen lunch hos joel. varpa vi begav oss till part-dieu for jakt pa bocker.hittade ngt som kan fungera. lattast vore dock om jag hittade ratt bok ;)

jess - nu stanger man biblioteket. om en stund ska jag till maria for varma smorgasar och film - ska bli trevligt. jess jess. à bientôt...

emmenagement

ar sa trott att jag tror att jag skulle kunna ga sonder vilken sekund som helst. imorse var det ngn som tyckte att det var en god idé att blasa haret vid min huvudkudde klockan halv atta. suck.

den stora nyheten att jag fatt ett boende. om an temporart sa anda. jag orkar inte bo i kappsack langre. ska flytta in i kvall hos dem med de redan vedertagna namnen, stig-helmer och tysken. killen vars lagenhet jag ska bo i har trottnat pa colocationslivet och ska flytta tillsammans med sin pojkvan om en manad. man tvingar honom att antingen kopa lagenheten eller flytta. sa han flyttar. tysken ar tydligen ngn form av kompositor och jag kommer inte ihag hans namn... lagenheten ligger i en passage i croix rousse. hur fint som helst. alskar croix rousse. fran ett av fonstrena ser man fourviere oxa. mysigt. lagenheten i sig ar lite speciell. forst gar man genom en lang korridor och som dorrar har han skynken.. i det stora rummet finns ett stort hal i vaggen som tydligen ska vara dorr till hans sovrum... det fanns dar nar han kom dit och han har fixat dorr till det.  bra idé. tysken bor i ett litet rum vid sidan av. och faktiskt, han pratar samre franska an mej. mitt rum ar stort och moblerat och hogt i tak. det ska bli sa nice att fa sova nu. de andra ska hjalpa mej att flytta idag. skont. far forstass fortsatta att leta boende. men jag har ju en manad pa mej nu och det kanns bra.

killarna pa victor hugo var trevliga. den ena envisades med att prata engelska - och det ar ju negativt. men annars verkade det fint och trevligt. men de kan inte ge mej ngt svar forran nasta vecka och jag tror nog inte att jag far den eftersom jag soker for sa kort tid.. sa darfor bestamde jag mej for att klippa till med den i croix rousse. sa nu kan jag snart skryta med att jag bott dar ;) och det ar supernara hôtel de ville. nice. ska traffa en kille imorgon dar de soker ngn fran och med forsta mars. det hade vart fint det. och dar ar de dessutom tjejer. med iofs - det ar nastan lattare med killar. jag vet inte jag.

missade fotbollen igar pga mitt besokande. akte dit for att vara cheerleader. man spelade val i nastan en timme efter det jag kommit och vart lag vann. sag kim och company aka ivag i sin turnébuss och vi onskade dem bonne chance - men vad hjalpte det. de forlorade med 1-0. quel honte.

annars bakade vi kaka igar igen. eller ja. inte jag. satt mest pa en stol och anstrangde mej for att inte somna. denna gangen blev det en variant med kanel och ingefara. riktigt gott. men man skulle nog har hoppat over det grovkorniga saltet. ;) beslot oss for att kolla pa casablanca. efter fem minuter borjade vi prata istallet sa det blev ingen film.

at min sista frukost pa auberget idag. konstigt nog kanns det lite sorgligt att lamna det. men oj vad skont  det ska bli och fa sova. det vager tyngst. efter frukosten gav jag mej ivag for att mota sofie pa part-dieu. vi skulle ju vara ambitiosa och spana efter bocker. hon blev dock forsenad sa jag sprang runt lite och kollade pa klader och skor. kopte mej en troja i ull och tva H&M - plagg. de kan man inte ha for manga ;) hittade tillslut sofie som berattade att bibilioteket ar stangt pa mandagar. man vanjer sig aldrig vid det har bakofram-landet...

vi gav oss av till rue de la Madeleine (<--- din gata madde! ;) dar vi skulle ata pa resto u. det ar billigt. och bra i bland. inte idag dock. men goda applen hade de.. traffade maria och maria dar och sen gav vi oss ivag hit till rue Chevreul igen. ska leta bok nu. sen ska vi nog kopa lite mat. jag maste ju ha kaffe imorgon nar jag vaknar.


en vecka i främmande land

tvingade mej upp till frukost imorse. den kan man ju inte missa. ar dock trött utav bara den och kanner att ngra timmar till inte skulle vara helt fel faktiskt. fick hjalp pa vagen med bostadsletadet av killen i frukosten som bjod in mej pa fest igar. hjalpsam kille det dar. ska ringa dem sen - later dem vakna forst.

festen hos veronique igar var himla trevlig. vi kom dit strax innan elva och bjods pa bière belge - den basta ölen som finns enligt vardparet. det visade sej att vardinnan fyllde ar, och att alla i rummet, eller i alla fall tre, var utbildade arkitekter. spannande. arnaud var dar och pratade konstant som han tydligen gor jamnt, mga fran dagen innan var dar. en himla trevlig fest men efter midnatt och efter att ha sjungit joyeuse anniversaire lamnade vi festen och stack till allas var favoritbat, sirius. vi blev direkt kidnappade av en grupp killar som ville ha oss till hjalp for att komma in. de sa att det ar lattare om man tjej. tror inte sa mycket pa det men vi snackade en del och jag fick till och med prata arabiska ;) ganska imponerande. non?

val inne var det en massa folk och en massa rök. dansade till the hives. underbart att de kan spela lite bra musik ngnstans.. pratade med en kille som hette samedi - som (lör)dagen.. komiskt. man stangde av musiken tjugo i tva. du hade vi val varit inne i en dryg timme bara. pa ngt satt tror jag det rackte. hade konferens utanfor. men innan vi kom fram till ngt smart skickades jag med gillaume, pierreric och vanner. de korde mej hem genom natten, ngt jag var mycket tacksam for. kom in i rummet som var beckmorkt och jag skulle forsoka att sa tyst som mojligt fa av mej mina stuprorsjeans. inte latt och jag snubblade till och vackte val hela rummet. pinsamt. och elakt.

quand-même...
har just inhandlat shampoo och tval och sant som ar bra o ha. tabouleh oxa. kor vidare pa det arabiska temat. har skrivit ut papprena for uppgiften som ska in pa lordag. sa nu kan jag bli annu mer stressad. bra det. ska kolla pa tre lagenheter, minst, under de narmaste tre dagarna. med risk for att upprepa mej, men jag vill ha ngnstans att bo!!!! ;)

idag ar det fotboll pa schemat och forhoppningsvis kommer jag inte att gora bort mej fullstandigt. je suis nulle en jouer au foot. verkligen. klockan tva ska vi ses pa stade de gerland. vi spelar precis brevid kim. coolt. det blir nog en ganska massiv uppslutning. jag vet att nils och britta, fotbollsproffsen kommer.  maria och joel evidamment, sen ngra fransmän: sebastien, fabien och amance - marias coloc. det ska bli skoj - men jag hoppas det blir varmt nog. solen skiner idag sa jag hoppas att det varmer upp tills dess. fryser konstant i det har landet! ;)

annars vet jag inte om man har sa stora planer for dagen. allt ar ju stangt har pa sondagar. som tur ar inte det har internetcafét. egentligen ar det jattelangt bort fran vart jag bor men han som jobbar har ar sa trevlig. sant ska belonas. bon bon bon. ska nog fortsatta spana lite efter annonser. sen maste jag repa mod och ringa... hall tummarna for mej i kvall nar jag ska kolla pa lagenheten pa victor hugo. vill sa garna att den ska vara bra.

parce que j'en ai larmes aux yeux...

attention à l'incendie!

sitter har igen och modet rinner av mej. ska traffa erwan pa mandag men c'est tout. ingen svarar. kanske beror pa att det var fredagskvall igar. je ne sais pas moi. blev kallad till maria igar for conference suèdois. pa vagen inhandlade jag ngt som skulle likna lunch. bake-off brod med oliver och frukt. eftersom marias ugn ar ur funktion tankte jag prova micron. vred upp pa full effekt och satte mej for att skriva ett sms. the next thing we knew var ett stort rokmoln som vallde ur micron. micron ar tydligen helt keff och det racker med hogsta varmen for att det ska borja brinna - evidamment. vi viftade och oppnade alla dorrar och fonster men trots det lag dimman tat som i lützen. det var en spannade lunch det. haller mej borta fran franska micro-ondes numera.

konferansen gallde ett besok pa beax-arts. det beslots att gora sa och vi gav oss ivag till. kom in med hjalp av var svenska charm - alla fem som étudiants. gratis ar gott. sa vi spanade in skulpturerna. jag har aldrig gillat skulpturer sarskilt mycket om jag ska vara arlig - men det har var ngt alldeles otroligt. detaljerna var nastan laskigt verklighetstrogna.. quand-même sa tog vi oss efter mga om och men och en timme upp en vaning dar det visade sej att den verkliga utstallningen borjade. hihi. det var alltsa ratt stort. vi hann med en del men vi maste nog tillbaka. off till vieux lyon dar jag faktiskt fatt ett rum. helt mysko dock med overvaning och dusch i rummet. men himla trevligt. bytte om och off igen. till sofie dar vi skulle fira la fête de crêpes - chandler som vi kallar den.. Jean de L'Heure kanske? crepes-lagandet blev en treratters med cidre. modifierad grekisk sallad - mat crêpes och crêpes sucres. det tog dock sin lilla tid och festen som vi skulle narvara vid klockan atta blev ngt fordrojd. comme d'habitude. festen som jag skrev om igar skulle hallas hos joels colocer och joel blev bara mer och mer stressad. nar klockan narmade sej tio var han i upplosningstillstand och stack i forvag. vi at lugnt vara crêpes sucre med hallonsylt och anlande inte forran vid elva. det var en trevlig fest i en lgh som inte var det minsta sunkig. fan, vissa har tur, 150€ vid cordeliers. hans colocer visade sej vara en galen rom-drickande brasiianare och en tysk som raggade pa maria och som snarare var europé an ngt annat. han har bott overallt. pratade en himla massa med kairens coloc laurent som berattade for mej vilket underbart land sverige ar, sa jag holl med och smuttade pa en drink som skulle kunna doda en hast. vid tva beslot vi oss for att bryta upp men kom inte darifran forran vid halv tre. fick folje pa vagen av maria och sofie - men gick en bra bit sjalv. det var ratt lugnt, bara en bil som skrek blonde efter mej. far skaffa mej en hatt.

nu pa morgonen blev jag inbjuden pa en fest av killen i receptionen. eftersom vi tydligen ska fortsatta dar vi slutade igar hos joel vet ja inte hur det blir med den saken. on ne sais jamais. bah - maste val fortsatta mitt sokande. jaja. à demain peut-être.

elle est bizarre la france

en ny dag idag och nya annonser att svara pa. har fatt joels kod till en sida och registrerat mej som membre priviligée pa en annan for endast 20,00€. quand-même. hoppas jag hittar nat snart. har forlangt min séjour har med fyra natter pa auberge sa nu kan jag sova lugnt ngra dagar till. nar jag skulle gora detta - forlanga vistelsen alltsa, vilket var mitt i natten, gick allt pa tok. det var tydligen ett nytt program som han inte forstod sej pa sa han satt dar och svor en himla massa - for nar jag hade betalt och allt var klart hittade han inget rum till mej. sa vet jag vad vad prise de tête betyder ;) det verkade iaf ordna upp sej nu pa morgonen.

igar traffade jag de andra som vanligt har pa biblioteket. det var dags for inskrivning pa universitetet. kerstin som lider pa sjukhus for tillfallet hade sagt at oss att ga till monsieur Villemont for att skriva in oss som étudiants invités. han hade ingen som helst kannedom om detta och han fragade oss faktiskt vad vi egentligen gjorde i frankrike. eftersom vi kanske inte direkt ar overdrivet occupé var det en alldeles for bra fraga att stalla... hur som helst sa erbjod han sig att skriva till mme Lindsten och fraga vad han skulle gora med oss. oj, vad vi ar bra mottagna har. pa universitetet i gbg gor de inte mycket for att hjalpa oss inte...

man hade planer pa ett museum. men vi kunde inte riktigt bestamma oss for quoi faire sa vi satte oss pa ett café vid kajen dar jag kopte en sandwich berger. servitoren var jattetrevlig och gott var det oxa sa dit gar vi nog igen. maria hade behov av en sang sa vi tog oss alla fem til britta som skulle lana ut en till henne. hon bor helt otroligt bra i en charmig gammal kak med typ hundra trappor och varldens utsikt. dar vill jag bo. vi akte metro med sangen hem till marias nya bostad i croix rousse dit hon flyttade igar. joel, maria och jag satte igang med att bygga sang medans sofie och maria gjorde inkopen infor middagen. ikea äger. men vi lyckades sa nu har hon nog sovit gott. ça va. vi lagade bongryta som vi bjod lesley, marias coloc pa. han var inte overdrivet fortjust. han at mest brod och ost. och drack vin. men sa ar han ju fransman. raknade pa vad vi skulle betala for maten och det landade pa 4€, hemskt dyrt for middag med vin ;) un peu en retard, comme d'habitude, gav vi oss i vag till en pub vid namnet pheobus. dar skulle fred, davids excentriske kompis spela zigenarmusik som han sa. vi kom dit, trekvart forsenade, och det var trangt, rökigt och sjukt mycket folk. och dessutom, ingen fred. han hade talat in pa ngns mobilsvar att han last i tidningen att han skulle spela ngn annanstans. bisarrt. c'est la france. ;) men karoline med pojkvan var dar, hennes sista kvall - hon far idag. olivia, nils med band, lydia, de mystiska kairen och tim, britta och ngra till trangdes runt bordet. musiken var bra men alldeles for hog och roken var sjukt jobbig. jag och maria enades om att forsoka hinna med sista metron. sa sagt o gjort sa blev det sa. vi snurrade runt en stund i Croix Rousse. att de inte kan bygga gatorna raka och parallella.

ikvall ar det inflyttningsfest hos joel. fast joel har inte flyttat an, utan det ar hans coloc som byter rum och ska halla fest for att fira detta ;) haha. sjukt, men det blir nog jatteskoj. och dessutom ar de la fête de crêpes idag. det maste man fira, non?

far fortsatta mitt sokande.
à demain! vVv


très deçue...

sprang pa maria har pa biblioteket igar och vi tog folje till hotel de ville o operan. dar vantade de andra och vi gick ganska snart in for att lyssna pa bach. forestallningen var uppdelad i tre delar - den forsta och den tredje var ganska klassiska pianostycken - men imponerade framfort, kanske speciellt av den sista pianisten. mellanakten var dock ngt alldeles speciellt. en kinesisk kvinna spelade pa ett instrument jag aldrig hort talas om tidigare - marimba. man kan beskriva det som en zylofon men undertill fanns rör och det gav i fran sej nastan magiskt ljud som britta sa ;) det var ngt meditativt over hur kvinnan rorde sej nar hon spelade, i total harmoni med musiken och med intrumentet. hon spelade med ngt som sag ut som fyra stora tops ;) nuddade bara latt vid tangenterna och fram kom ljuv musik - mycket imponerande.

darpa forslog sofie lunch hemma hos henne sa vi begav oss dit. hon hade skaffat sej inspiration fran arlas hemsida pa en pastagratang. resultatet blev valdigt bra men det var inte mycket som var likt det ursprungliga receptet.. strax efter fem kom maria och maria dit o det sattes igang med veckans kladdkaka. farligt lyckad blev den. hemliga ingredienserna var chili och kaffe. mums. kunde knappt sluta ata.. ;)

fick ett sms fran elisa - en av dem jag varit pa besok hos. hon skrev att hon skulle ringa mej senare samma kvall for att underratta mej om detaljerna. har gatt som pa nalar de senaste dagarna for jag vill sa garna ha det - inte vanta. pa det meddelandet lat det som om jag fatt lagenheten och jag hoppade runt av lycka hemma hos sofie. senare pa kvallen satt jag och vantade pa att hon skulle ringa. runt halv tio fick jag svaret. vi har ett mycket svart val att gora, vi ska diskutera lite mer. ringer dej imorgon. det beror inte pa dej, vi tyckte jattebra om dej. jag ar ledsen. kramar elisa. en jatteklump fastnade i halsen och jag tror fan inte den lossnat an. orkade inte sova och inte ata ngn frukost. var sa installd pa att det har var klart. mais non. sa hon ringde idag och berattade att hon var sjuk. fick genast forhoppningar om att det var det det berodde pa och att hon bara ville ha tid pa sej att bli frisk. hon bjod dit mej och jag tankte - det kommer nog att ordna sej. men nej. tyvarr har de bestamt sej for en annan tjej som bodde hemskt daligt pa ett annat stalle for tilfalle (tycker jag med att jag gor men...) hur som haver ar hon mest troligt varldens snallaste.. har kollat runt pa hundra olika colocations-sidor nu och jag tror inte jag hittat ngnting.. hur ska jag kunna fa nanstans att bo? de andra jag varit o kollat pa var inget att ha.. tyvarr. usch - ar superdeppig nu. det ar jobbigt som bara fan detta... och imorgon ska jag ut ur l'auberge.. fan

nar jag satt dar pa l'auberget igar och deppade som mest kom tva killar fram och gav mej en lapp dar det stod: you're very cute. hur gamla är vi här egentligen tänkte jag men det var ganska kul ända. som sagt - jag var hemskt deppig. pratade lite och det ar ju alltid bra for franskan ;) ne men det var ratt trevligt sa dar.

nu vet jag inte riktigt vad jag ska gora idag.. hade planer pa att inforskaffa kurslitteratur och tout ça men det kanns inte som att jag kommer kunna plugga nat anda nu.. jag vet inte jag... skulle pa bio ikvall kanske och det kan ju va trevligt...

tout serai bien