it's time for africa


amani-tours.com


nu har vi, otroligt nog, snart varit har i en hel vecka. det har gatt sa fort men det ar forst nu vi borjar komma i ordning. de forsta dagarna var lite kaotiska. min vaska forsvann, vi lyckades bli sjuka bada tva och istallet for att bo hos en vardfamilj som vi fatt info om innan inkvarterades vi pa arusha backpackers, ett hostel i de muslimska delarna av stan. ett valdigt trevligt stalle med nara till allt, inklusive Khans BBQ, fantastiskt gott indisk gatukok. var tillvaro dar var valdigt inrutad, vi blev hamtade och korda overallt, var enda utflykt var till postkontoret i huset bredvid. under de forsta tva dagarna hann vi iaf med en stadstur som var jattebra, sag marknaden och alla rondeller (de ar namligen bra som riktmarken). och det underbaraste ordet pa swahili so far ar det for just rondell: keeplefti efter alla engelska skyltar som tidigare markerade riktningen i rondellen. fantastiskt!

i tisdags flyttade vi i sarawani, en forort lite norr om stan. sjukskoterskorna pa sjukhuset ser lite oroliga ut nar vi sager var vi bor men an sa lange har jag aldrig kant mig otrygg, aven om jag inte tanker ga ensam pa kvallen. huset delar vi med var "kontaktperson" och utvalda och till viss del varierande delar ur hans personal. dessutom bor vi med en galen 16-arig kinesiska och en valdigt trevlig amerikanska. bada jobbar pa ett barnhem for foraldralosa, som jag toklangtar efter att fa besoka. kanske kanske imorrn.

vi borjade pa sjukhuset i onsdags efter att ha vantat pa ratt person i sammanlagt sju timmar under tisdagen och onsdagen. eftersom det var fullt pa ogon blev vi skickade till psykiatriska avdelningen. dar mottes vi av tre helt fantastiska sjukskoterskor. angela ar den som bestammer och hon har verkligen valkomnat oss. det trakiga ar bara att det inte ar jattemycket for oss att gora pa psyk. det ar saklart mycket samtal och allt ar pa swahili. de fa orden man forstar ger inte direkt nagot sammanhang. detta till trots har det anda varit valdigt intressant. kul att fa se hur det fungerar och att fa traffa patienter.

idag har vi fatt var forsta tur pa sjukhusomradet, nagot vi egentligen skulle ha fatt i tisdags. men det ar sa det ar har och det ar bara att acceptera. vi fick se forlossning, postnatal, neonatal och barnavdelningen. allt detta for att jag namnde igar att jag vill traffa barn. barnen pa neonatal var otroligt sma och manga allvarligt sjuka, nagra redan foraldralosa. pa mandag ska vi traffa doktorn som aldrig dyker upp och bli visade till labbet. vi maste forsoka se till att komma ut pa de avdelningar dar det hander lite och dar vi kan hjalpa till mer. har verkligen kant mig overflodig de senaste dagarna och det ar ju inte riktigt meningen. en forlossning och nan operation hade varit kul att vara med pa, sen vill jag bara hjalpa till sa mycket det gar. och saklart traffa barn.

i helgen har vi inte direkt gjort stora planer. det finns vissa losa rykten om vattenfall som jag garna skulle vilja se och om nat filmstalle med riktigt bra mat, och mat ar ju alltid trevligt. frida och jag har ocksa tankt oss till marknaden for att kopa lite vykort, passionsfrukt (som ar helt otrolig) och kanske en och annan kanga. sedan har man talat lite lost om att besoka barnhemmet och leka loss med barnen vilket jag verkligen vill gora. sa om det blir nagot av detta blir det en fullspackad helg.

.:moja,mbili,tato,nne,tano,sita,saba,nane,tisa,kumi:.